Tentang RUZLAM

100_0328

Saya merupakan salah seorang Penolong Pegawai Perubatan yang berkhidmat di bawah Jabatan Kesihatan Negeri Sabah. Sehingga hari ini, saya telah bertugas sebagai PPP ni selama 2 tahun 9 bulan.

Saya mula bertugas sebagai PPP pada 25 September 2006 dan telah ditempatkan di Jabatan Kecemasan Hospital Lahad Datu, Sabah. Saya bertugas di Hospital Lahad Datu selama setahun sahaja kerana pada 18 September 2007 saya telah berpindah tempat bertugas ke Unit Kecemasan Hospital Kuala Penyu, Sabah kerana isteri saya bertugas ditempat yang sama juga sebagai Jururawat.

Pada 13 Oktober 2008 pula sekali lagi saya ditukarkan tempat bertugas namun masih di dalam daerah yang sama iaitu ke Unit Kawalan Tibi dan Kusta, Pejabat Kesihatan Daerah Kuala Penyu, Sabah sehingga sekarang. Perpindahan kali ini adalah untuk mengisi kekosongan jawatan PPP di unit tersebut.

Blog ini pula saya reka adalah untuk mendalami ilmu berkaitan internet terutamanya yang berkaitan pendapatan sampingan melalui blog. Namun blog ini juga saya gunakan sebagai medium untuk menghantar laporan unit di bawah jagaan saya ke Jabatan Kesihatan negeri Sabah. Di samping itu, blog ini turut memaparkan kategori berlainan yang anda boleh lawati dan menyampaikan komen anda.

Akhir kata, adalah diharapkan para pengunjung akan selalu melawat blog saya ini dan oleh kerana itu saya ucapkan ribuan terima kasih.

177 Responses to “Tentang RUZLAM”

  1. Ayamati Says:

    Macam gambar dalam kapal terbang tu… tidak guna mask ka? H1N1 geng… Saja mau test2 ko punya blog ni..

  2. su Says:

    salam…
    Bila saya bc artikel saudara, saya rasa ada tanda2 pyakit tibi. So, saya g checkup. 1st checkup, doktor ckp ada tanda2 tibi ble dia tgk xray tp pastu dia minta dtg next appointment utk tgk ujian mantoux. 2nd doc ckp xde mslh n minta dtg 3rd appointment utk tgk kahak.
    Tetapi batuk saya semakin teruk n kdg2 smpai xkeluar suara (nak dkt 3 bulan juga la). Adakah tu tanda2 pyakit tibi?

    • ruzlamblog Says:

      salam…. dalam penerangan saudari, anda tidak menjalani pemeriksaan kahak sebanyak 3 kali utk 3 hari setiap pagi… ini adalah pemeriksaan yg mandatori untuk mengesahkan penyakit tibi… mantoux test dibuat jika keputusan kahak anda adalah negatif… nak tanya jg batuk anda tu berterusan ka? adakah berat badan anda kurang? kurang selera makan? harap anda boleh reply balik ya

    • tie Says:

      salam…
      Saya adalah salah seorg disah ada tibi. Tapi…tibi kelenjar. Dalam pengesahan doktor tibi kelenjar tdk bjangkit.. betul ke.?
      saya menjadi takut suami dan anak2 adakah kemungkinan ada juga ke? buat masa nie saya masih mkn ubat dah 4 bulan. Ya Allah dl rawatan nie bermcm saya alami sepanjang mkn ubat loya, pening,gatal2 dan paling tak tahan badan yang terlalu penat. Satu lg adakah mkn ubat nie saya akan baik dan kuman tu akan mati, mkn ubat selama 9 bln yang doktor syorkan, adakah penyakit tu hilang dan baik sepenuhnya..

      • ruzlam Says:

        salam…
        1. tibi kelenjar memang tidak berjangkit.
        2. suami dan anak2 boleh dibawa ke klinik tibi untuk tujuan pemeriksaan kerana mereka merupakan contact anda.
        3. setiap ubat tibi mmg mempunyai kesan sampingannya cuma kalau kesan sampingan membuatkan mata anda kekuningan sila jumpa doktor anda dgn segera.
        4. insyallah anda pasti sembuh dari penyakit ini jika anda memakan ubat mengikut cara dan masa yang betul.
        5. rawatan tibi kelenjar adalah selama setahun dimana 2 bulan pertama anda mkn ubat hari2 dan 10 bulan berikutnya anda kena mkn 3 kali seminggu.
        6. peringatan : anda tidak digalakkan mengandung semasa tempoh rawatan.

        sekian..

  3. za Says:

    salam..
    saya telah disahkan mengidap tibi paru2 dan jangkitan telah sampai ke bahagian perut. sekarang dalam tempoh kuarantin. saya ada beberapa kemusykilan berkenaan penyakit ini dan berharap pihak tuan dapat membantu saya.

    1. berdasarkan maklumat daripada doktor yang merawat saya, 2 minggu selepas memakan ubat yang diberikan, tempoh kuarantin saya akan tamat dan saya boleh bergaul dengan orang lain termasuk anak2 saya. hari ini genap dua minggu saya makan ubat yang diberikan doktor. namun saya masih ragu2 untuk bergaul dengan keluarga dan keluar ke tempat awam. soalan saya, adakah benar selepas 2 minggu memakan ubat saya x perlu mengasingkan diri daripada orang lain? adakah saya suda tidak menyebarkan virus tibi?

    2. adakah salah satu kesan ubat2 yang dimakan membuatkan badan pengidap tibi merasa sentiasa lemah? kalau ya? boleh tak saya mengambil supplement untuk menambah tenaga bagi membolehkan saya melakukan kerja apabila habis bercuti nanti?

    3. makan ubat dalam kuantiti yang banyak memang akan membuat kita rasa loya, pening dan tak selesa perut. boleh tak makan jeruk atau asam2 untuk menghilangkan loya tersebut?

    4. seperti yang tuan maklum, pengidap penyakit ini tidak mempunyai atau kurang selera makan. boleh tak ambil vitamin untuk tambah selera makan?

    semoga pihak tuan dapat membantu menyelesaikan persoalan2 yang bermain diminda saya..

    sekian, terima kasih.

    • ruzlam Says:

      salam buat za..

      1. Actually tak perlulah sampai nak mengasingkan diri cuma kalau boleh elakkan keluar ke tempat yg ramai orang … selalunya orang yang mengidap tibi saya nasihatkan kurangkan keluar rumah utk tempoh sekurang2nya 2 bulan. Untuk pergaulan dgn anak jg kena hadkan sebagai langkah pencegahan… bg saya itu yg terbaik tetapi jgnlah sampai melebih2 sampai langsung tak nak sentuh anak mahupun suami. Cuma hadkan saja… batuk tu kena batuk ke arah lain tpt yg tiada orang.. sentiasa buka tingkap supaya cahaya matahari dpt memasuki rumah dan sekaligus dapat mematikan kuman tibi. Klau baru 2 minggu makan ubat, saya rasa anda masih boleh menjangkiti orang lain… so tunggu sampai anda mkn ubat selepas 2 bulan yer … kuman tibi bukan virus tetapi bakteria…

      2. selalunya pesakit yg baru mengambil ubat tibi akan mengalami lemah2 badan utk permulaan sahaja namun jika berterusan saya nasihatkan cuba bahagi2kan ubat tersebut mksdnya 3 biji waktu pagi 4 biji waktu tghari dan 4 biji waktu mlm selepas mkn… ikut keselesaan anda yg penting ubat tu dimakan utk tempoh sehari… kalau masih berlarutan sila lah jumpa doktor anda untuk memaklumkan perkara ini.

      3. nasihat saya mcm yg kat nombor 2 jg. kalau nak mkn asam2 atau jeruk tu bg saya terpulang dari anda. boleh saja … cuma jgn sampai gastrik pula.

      4. untuk pengetahuan anda, ubat tibi yg dibekal itu mmg sudah ada vitamin iaitu vitamin b complex. namun jika ingin ambil vitamin lain sbg suplemen saya rasa tak ada masalah.

      diharapkan jawapan saya ini menjawap soalan anda dan semoga anda sembuh… ok!

      • za Says:

        kurangkan kluar rumah untuk tempoh 2 bulan? tapi cuti sebulan je.. mcm mn tu?

        lg satu pasal rawatan pergigian. bila baru saya boleh dapatkan rawatan gigi? adakah saya perlu tunggu 6 bulan atau setahun atau 2 bln suda mencukupi?

      • ruzlam Says:

        salam za…

        utk pengetahuan anda, selalunya pesakit tibi akan diberikan cuti selama dua bulan namun cuti tersebut akn diberi doktor setiap sebulan… mksdnya selepas sebulan mengambil rawatan ubat tibi, pesakit akan dtg semula berjumpa doktor untuk diperiksa semula dan cuti akan dibsambung semula… saya x pasti bagaimana pengurusan doktor ditempat anda. sila tanya doktor anda…

        sebelum saya menjawap mengenai rawatan gigi ni boleh tak bgtau kat saya apa diagnosis penuh penyakit tibi awak tu?

  4. za Says:

    salam…

    lama x menjenguk blog ni.. sibuk urus pmeriksaan anak2 d hosp likas..

    apa yg saya dimaklumkan sebelum ini, cuti saya memang sebulan sahaja dan akan disambung sekiranya kahak saya masih positif tibi selepas pemeriksaan semula nnt. tp sekiranya kahak saya suda negatif tibi, saya suda boleh mula bekerja dan bergaul dengan org lain spt biasa. doktor cakap bila kahak da negatif tibi, saya tidak akan mampu menyebarkan penyakit ini kpd org lain. jadi saya tidak perlu risau untuk menghadkan pergaulan dgn org lain terutama anak2..

    nak tanya 1 soalan lg… kulit muka saya semakin gelap n kadang2 terasa gatal di bahagian2 tertentu spt tangan, belakang n pinggang. adakah ini mmg normal bagi org yg mengambil ubat tibi or saya perlu jumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut?

    • ruzlam Says:

      salam …

      pertama sekali mudah – mudahan penyakit tb awak akan bernsur sembuh …

      berknaan kulit awak yg menjadi semakin gelap… ini saya tak pasti sama ada ini ada berkaitan dgn pengambilan ubatan tb cuma perlu di ingat setiap org lain gejala kesan sampingannya dan utk yg gatal – gatal tu komen saya ialah kalau gatal2 tersebut mengganggu kehidupan awak seharian adalah lg baik awak buat pemeriksaan dgn doktor… mugkin awak alergi dgn ubatan tb… terima kasih

  5. wahidah Says:

    Salam…

    sy ingin bertanya.
    adik sy ada tibi kelenjar…dia dah mkn ubat dlm setahun setgh jugak lah…n sekrng dah sembuh..dan mmg betul bert badan naik dgn mendadak…

    cuma nak tahu, sekarang tibi dtg balik tp bukan tmpat yg sama,sebelah yg dah sembuh..cume mslhnye sekrng die br seminggu mkn ubat dan dlm masa seminggu die asyik munth2 dan pening…bdan die pun dah susut…nmpk x bermaya..bila tanya doctor, die tak ckp ape2 pun..die suruh je terus mkn…

    utk kes mcm ni, ape sy perlu buat yer?

    harap dpt bantu….

    • ruzlam Says:

      Salam,

      terlebih dahulu saya ucapkan terima kasih sbb sudi melawat blog saya walaupun saya tak tambah lg kandungannya. Apa yang saya dpt katakan disini ialah adik cik wahidah ni WAJIB makan ubat TB tu walaupun muntah – muntah. Ikut pengalaman saya, saya akan nasihat pesakit supaya mkn ubat TB tu secara beransur – ansur tp mesti pastikan ubat untuk sehari mesti habis hari tu jg.

      badan dia susut tu semenjak bila yer? apa yg saya khuatirkan ialah semasa adik cik wahidah muntah tu, ubat TB bersama vitamin B Co turut terkeluar jg. jadi, bila semua ubat ni terkeluar ianya sama spt adik cik wahidah tidak memakan ubat TB tersebut. Ini menyebabkan badan beliau susut dan tidak bermaya. Jika makan ubat TB secara ansur – ansur jg tidak dpt menyelesaikan masalah muntah – muntah td, saya syorkan beliau untuk berjumpa doktor dan minta ubat pening dan muntah tu. Sekuarang2nya, ianya dpt menghalang dr ubat TB terkeluar mcm tu sj. Harap jwpn saya dpt membantu anda. TQ

  6. Khai Says:

    Salam, saya ingin bertanya soalan kepada tuan,

    1. sy disahkan menghidap penyakit tibi.tapi saya keliru kerana sy tiada sebarang tanda2 penyakit tibi.ketika membuat mantoux test saya positif tibi, x-ray pun doc kata ada kuman tibi tapi ujian kahak sebanyak 3 kali negatif.betul ke sy nie positif tibi?
    2. Ketika makan ubat sy mengalami masalah muntah2,kulit jadi ruam2 dan sakit kepala, kemudian doc bagi ubat satu persatu (rechallenge) adakah cara ini berkesan?
    3. Kenapa saya tidak dapat sebarang cuti sakit daripada IPR kalau betul saya menghidap tibi?

    • ruzlam Says:

      Salam,

      Terima kasih sebab bertanya….

      1. Setiap org sebenarnya mempunyai kuman2 tb didalam badan namun ianya dpt dikawal oleh antibodi badan jadi jika anda tiba2 mendapat TB sedangkan tiada tanda2 itu tidak menghairankan. Doktor yang merawat anda sebenarnya tahu anda mempunyai peluang yg tinggi untuk mendapat TB tapi doktor tadi tidak dpt membuktikan kehadiran TB melalui kahak oleh itu doktor tsb mengarahkan anda membuat pemeriksaan montoux test dan hasilnya anda didapati positif TB. Mantoux test ni digunakan untuk mengesahkan kehadiran kuman TB dlm badan jadi jika didapati kesan suntikan td membesar dan merah lebih dari saiz 20 sen maka mmg anda di diagnos TB.

      2. Lain orang lain caranya mengenai cara pemakanan ubat TB jadi jika cara pemberian secara satu persatu tidak menyebabkan anda muntah2 teruk atau apa2 saja gejala lain maka cara itu berkesan. Ramai pesakit saya mengalami masalah yg sama spt anda slps mkn ubat TB tp itu hanya permulaan rawatan sj yang penting mata anda tidak menjadi kuning atau mengalami alahan teruk itu sudah kira berkesan.

      3. untuk menjawap soalan anda ini saya kena tahu apa diagnos sebenar penyakit TB anda ini.

      Harap dpt menjawap soalan anda. tq.

      • Khai Says:

        Terima Kasih Atas jawapan yang tuan berikan dan tuan juga tidak keberatan untuk menjawab soalan2 yang diajukan…saya harap semoga tuan sentiasa dilindungi allah dan akan lebih berjaya dengan kerjaya yg tuan ceburi kerana menolong masyarakat yg keliru tentang penyakit ini

      • ruzlam Says:

        Salam…

        Terima kasih juga kerana mengahargai usaha saya ini. Tanpa pertanyaan dari anda semua blog ini hanyalah blog yang tiada ertinya. Namun saya berharap satu hari nanti penyakit TB ini akan dapat dihapukan sama sekali… Amin…

  7. mariyah abd aziz Says:

    Salam Dr. Saya baru positive tb hari ni. Saya keliru apakah langkah pencegahan yang perlu saya laku kan untuk mengelakkan dari berjangkit kepada keluarga tersayang. Bagaimana dengan hubungan suami isteri? Adakah cara itu boleh berjangkit. Saya juga rasa rendah diri, dan bimbang rakan2 pejabat akan menghindari saya. Saya di beri MC selama seminggu. Saya buntu memikirkan bagaimana saya di jangkiti. Saya sentiasa berhubung dengan pelanggan di pintu masuk negara. Harap dapat membantu. Terima Kasih

    • ruzlam Says:

      Salam pn. mariyah…

      Terima kasih sebab bertanya. langkah pencegahan adalah 1-anda digalakkan untuk tidak keluar rumah dalam tempoh sehingga 2 bulan atau sehingga kahak anda tiada kuman tb. 2- tingkap dirumah anda hendaklah dibuka seluas2nya ketika siang bagi mempercepatkan kuman tb mati. 3- hubungan anda dengan suami tetap spt biasa cuma jangan batuk depan suami atau anak, kalau boleh sentiasa pakai mask.4- sentiasa mkn ubat tb ikut masa dan dos yang sesuai dan jgn sekali2 cuba untuk tidak memakan ubat tb walaupun anda rasa dah sihat.

      berkenaan pergaulan dengan kawan2 sekerja sebenarnya tidak menjadi masalah yang penting anda mkn ubat tb dan sentiasa memakai mask cuma kebiasaanya pengidap penyakit tb akan diberi MC selama 2 bulan. Tak payah fikir mcm mana anda dijangkiti sebab semua org tetap ada risiko untuk mendapat jangkitan tb cuma soal masa sahaja.

      sekian… harap dpt membantu.

      • mariyah Says:

        Salam,

        maksud Dr saya sepatutnya di beri mc selama 2 bulan?
        Saya pun rasa was2 tentang perkara ini. Saya di beri 2 jenis ubat sahaja: Akurit dan Pyrazinamide. Kesemua nya berjumlah lima biji di makan sekali sehari. Adakah ianya mencukupi?

        Harap dapat membantu.
        terima kasih

      • ruzlam Says:

        salam,

        Terlebih dulu saya nak ucapkan selamat hari raya dan sori lambat balas sebab sibuk beraya. Pasal MC tu doktor akan bg sebulan terlebih dahulu pastu pesakit kena check kahak semula dan kalau keputusannya positif, MC akan disambung lg sebulan dan begitulah seterusnya. Tentang ubat plak, Akurit sebenarnya ubat jenis baru yang mana dlm ubat tu terspt banyak antibiotik khas untuk melawan TB jd anda dikira bertuah dpt memakan ubat ini kerana ditpt saya ubat ini belum digunakan lg. Dan saya pasti jumlahnya mencukupi kerana ianya diberi berdasarkan berat badan pesakit. TQ.

  8. mariyah Says:

    Salam,

    terima kasih atas komen2 yang di berikan. Sekarang saya bersemangat dan berazam untuk sembuh atas izin Allah demi anak2. Semuanya adalah dugaan Nya dan saya redzo atas ketentuan nya. Terima kasih sekali lagi. Wasallam

    • ruzlam Says:

      Salam,

      semoga anda cepat sembuh dan terima kasih kerana sudi melawat blog ni. Harap maklumat dlm blog ni dpt membantu anda.

  9. siti Says:

    assalamualaikum.
    Saya baru disahkan pulmonary tibi, saya sudah menjalani rawatan seminggu di hospital. X-ray saya ada kelihatan shadow di kedua belah paru2. Sputum test dan mantoux test juga positif. Saya batuk sudah hampir 6 bulan. Tapi saya tak hilang selera makan dan berat badan saya tidak susut.

    Doktor ada mmberitahu yg slps smnggu treatement kat hospital, pyakit saya ni dh tak berjangkit. Betul ke?
    Doktor mmberi saya MC slama 6 mnggu dan ubat yg sy mkn ialah rimcure 3dc sbyk 4 biji stiap hari. Kesan dri ubat tu seluruh bdn saya gatal2. Bagaimana saya nak kurangkan gatal2 itu, boleh tak beli ubat gatal di farmasi?

    Saya baru je mula bekerja di company baru dan sy risau kerana pre-employment medical check up saya tk lepas sebab penyakit tibi ini. Kalau saya cari kerja baru kat tempat lain pon, saya tetap kena menjalani medical check-up. Walaupun saya dah mnjalani treatment tibi, tapi kesan tibi apabila x-ray tetap tidak hilang kan? Saya risau kalau mana-mana company tidak akan menerima pekerja yang ada sejarah penyakit tibi. Saya sangat susah hati apabila memikirkan saya berkemungkinan besar dibuang kerja atau tidak diterima bekerja di mana2 company.

    Terima Kasih.

    • ruzlam Says:

      Salam…

      1. bg saya selagi anda belum cukup 2 bulan memakan ubat tb selagi itu saya anggap penyakit tb anda masih berjangkit atau pun setiap 2 minggu anda boleh cek semula kahak anda untuk kepastian sama ada kahak anda masih mengandungi kuman tb yg boleh berjangkit.

      2. bg mengurangkan gatal2 tu anda boleh beli ubat gatal di farmasi dan tiada masalah. namun jika gatal makin teruk adalah lebih baik anda minta nasihat doktor anda.

      3. kesan pd paru2 mmg akan kelihatan dan kesan ini akan mengambil masa jg untuk hilang sepenuhnya.

      4. amat ssh untuk memberi nasihat ttg company tak akan menerima anda bekerja. namun apa yg penting cuba bincang masalah anda dgn majikan anda. dlm bab ni mmg saya tak dpt komen lebih kerana setiap sykt pasti ada syaratnya. apa pun saya berharap yg terbaik untuk anda dan semoga cepat sembuh.

      terima kasih dan semoga urusan anda dipermudahkan…

  10. Azie Says:

    Salam, Dr. Sy nk bertanya mengenai ketidak pastian sy terhadap penyakit adik sy. Adik sy telah dimasukkan ke wad hospital Muar, tetapi doktor disana gagal mengesan ape jenis penyakit adik sy dan ianya memaklumkan bahawa adik sy mengidap gastrik sahaja akan tetapi, selepas keluar drp wad berkenaan, sy dimaklumkn adik sy masih sakit dan telah hilang selera kn dan berat bdn menurun. Pada 11/3/2012 adik sy telah dimasukkan ke wad kerana sesak nafas yang terlalu teruk sehingga memerlukan bantuan alat pernafasan @ oksigen. Sample darah diambil dan Dr. telah melakukan imbasan xray pada dada adik sy dan mendapati kedua dua paru2 adik sy telah dipenuhi air. Pd keesokkannya, doktor telah membuat sedikit tebukan pd bahagian belakang untuk mengeluarkan air daripada paru2 tersebut. Selepas dikeluarkan, adik sy memberitahu yg die telah boleh bernafas tanpa bantuan oksigen lg. Akan tetapi katenya, hanya sebelah sahaja yg selesa. Seteleh itu, kami satu family telah meminta kepastian daripada doktor mengenai penyakit adik sy. Akan tetapi doktor masih belum memberikan jawapan berkenaan dan kami hanya dimaklumkan bahawa air yang dikeluarkan daripada paru2 berkenaan bukannya datang daripada dalam paru2 tetapi daripada selaput paru2. Kami tertanya-tanya apakah penyakit adik sy. Hasil pemeriksaan darah ok. Cume hasil ujian air yang dikeluarkan belum diberitahu. Akan tetapi, sy telah cuba mencari maklumat berkenaan simptom2 penyakit tibi di internet. Dan sy mendapati simptom2 yang terdapat pd adik sy adlh same dengan simptom2 penyakit tibi pd selaput paru2. Antara simptom2nya adalah berpeluh diwaktu malam, berat badan menurun, kurang selera mkn, sekejap demam, sekejap ok, sesak nafas yg teruk dan sakit dada bile menarik nafas. Mohon bantuan Dr. untuk menerangkan mengenai kaedah rawatan yang perlu adik sy jalani bg merawat penyakit berkenaan sekiranya adik sy disahkan mengidap tibi. Ini adlh kerana adik sy masih lg belajar dan hanya akan menamatkan pengajiannya dalam ms 6 bulan sahaja lg. Berapa lame kebiasaannya diambil untuk merawat penyakit ini dan adakah adik sy ini mengidap penyakit tibi mengikut pandangan Dr. Bantuan Dr. amatlah kami hargai..

    Terima kasih.

    • ruzlam Says:

      Salam,

      terima kasih sebab bertanya. Semoga adik anda beransur sihat sekarang ni. Apa pun ttg penyakit TB ni, untuk mengenalpasti dengan tepat jika seseorg itu mengidap penyakit TB atau tak adalah dari pemeriksaan kahak untuk TB paru – paru. Manakala bagi penyakit TB lain adalah berdasarkan keputusan darah, x-ray dan ujian khas tertentu bergantung dgn apa yg doktor suspek.

      Jika seseorg dikenalpasti mengidap penyakit TB, pesakit akan menjalani rawatan selama 6 bulan sehingga dsahkan sembuh. Dua bulan pertama pesakit TB akan makan ubat TB hari2 dan selebihnya akan makan ubat TB 3 kali seminggu sehingga disahkan sembuh.

      Akhir sekali, saya bukan doktor untuk megenalpasti penyakit adik anda dan saya adalah Penolong Pegawai Perubatan. Dari apa yg saya baca kemungkinan adik anda bukanlah mengidap penyakit TB. namun itu semua bergantung kepada doktor anda.

      Terima kasih.

  11. idas Says:

    salam, sy adalah pesakit tb kelenja pd thn 2010 dh telah pulih disahkan pulih sepenuh nye slp 9bln pengambiln ubat..skng sy mengandung 3 bln dan sy mendapati terdpt tanda2 bengkak pd leher sblh kanan pula..apakah nasihat dr tentang tibi dan kehamilan, apakah risiko pd kandungan..

    • ruzlam Says:

      Salam Puan,

      sebenarnya puan, kami selalu nasihatkan sekiranya pesakit TB masih dalam rawatan, mereka dinasihatkan utk tidak mengandung kerana mungkin terdapat kesan sampingan kepada kandungan. Dalam kes puan, saya nasihatkan kena periksa semula dgn teliti sama ada kelenjar yg bengkak tu adalah Tibi atau tak. Jika ianya benar TB, puan mmg kena makan semula ubat2 TB, dan mungkin doktor akan mengubah dos ubat2 TB tu memandangkan puan mengandung. tq dan harap dapat membantu anda.. jgn lupa laman blog baru tentang penyakit TB di http://www.tbkusta.blogspot.com ….

  12. aina Says:

    salam tuan…sy aina brumur 20thun seorg plajar nursing..sy tlah didiagnos tibi paru-paru stlah ujian khak positif dan x ray dada mnunjukkan tanda tibi paru2..dktr tlah bri mc 2mggu jea pd sy dan sy on ubat akurit 4..slps hbis mc,sy mlakukan ujian khak lgi dan kputusan adalh negatif..dktr tlah mbnarkn sy truskan pngajian spt biasa..slps 2mggu sy mkn ubt,sy mgalami cirit-birit slama 4hri,muntah2,pning kpala,batuk yg truk,dmam slama 2hri,kurg slera mkn,gtal2 mybabkan sy kurg slesa dan sukar utk tidur..sy brjumpa dktr dan dktr cma bri ubt than muntah dan multivitamin jea..dktr nasihatkan sy spaya truskan mkan ubat shingga 2bulan.slps 2bulan,sy rsa smakin sihat dan tiada btuk. dktr tlah mnukar ubt sy kpd rifampicin & isoniazid.slps 1mggu mkn ubt,sy mgalami btuk yg truk,selsema,brpeluh pd wktu mlm.sesak nfas,pedih ulu hti mnybabkn sy sukar utk tdur dan sy rsa mcm ada khak dlm tekak sy tp sy xdpat kluarkannya..adkah sy alergi dgan ubt tibi??? adkh sy brpotensi mnjgkitkan pnykit sy pd org lain sdgkan sudh 2bulan lbih sy mnrima rwatan..??? sy hrap tuan dpt mbntu sy..

    • ruzlam Says:

      Salam Aina,

      1) perlu di ingat setiap org akan mengalami reaksi ubat yang berlainan dan dlm kes anda mungkin badan anda sensitif dgn ubatan TB tersebut… tiada cara lain jika semakin teruk adalah lebih baik anda berjumpa doktor anda semula dan beritahu masalah anda ini.. biar doktor anda yang menentukannya.

      2) sekiranya ingin tahu bahawa anda berupaya menjangkiti org lain atau tak adalah melalui pemeriksaan kahak semula. Jika keputusan positif bermakna anda mmg boleh menjangkiti orang lain.

      tq dan harap dapat membantu.

  13. aina Says:

    ok,trima ksih tuan….

  14. anis Says:

    salam..nama sy anis,umo 20thun.. sy pernah buat mantoux test sebab sy suspek tibi..n result mantoux test tu positif..tpi bila buat xray n cek sputum AFB semuanya negatif..pas tu buat pemeriksaan darah ESR..pemeriksaan tu pun negatif..yang sy x faham kenapa mantoux test tu positif?boleh tak encik terangkan..

    • ruzlam Says:

      Salam anis,

      ujian mantoux positif menunjukkan dlm badan anda mempunyai kuman TB namun ianya belum menjadi penyakit TB kerana antibodi anda masih terlalu kuat untuk kuman tb menyebabkan penyakit tb. Knp dlm badan anda ada kuman TB? kita semua memang terdedah dgn org2 luar yg kita tak tahu status kesihatan mereka, so apabila mereka berckp atau batuk, mungkin secara tidak sedar, kuman tb td telah memasuki bdan kita. mcm tulah secara ringkasnya. tq.

      • ilyz Says:

        Slm…sy pernah mnjalani ujian mntox n rsult +ve…tp sputum Afb n xray -ve…maslhnya skrg…alergik sy makin btmbh..sy mmg ada alergik panas…klu dlu ruam kecil tp skrg ruam besar n timbul bila d rasa mcm mntox test…tp cpt hilang la…ada ka ini kesan sampingn mntox test?

      • ruzlam Says:

        Salam Ilyz,

        Untuk pengetahuan anda tiada kesan sampingan untuk mantoux test kecuali bagi yg diketahui alergik terhadap mantoux test ini. terima kasih.

  15. anne Says:

    hai…apa pbezaan snrai pykit tibi d bawah ni ;boleh terangkan kah???tq…
    1.tibi pulmonary smear pstif
    2.tibi pulmonary smear ngtif
    3.tibi ekstrapulmonary
    4.tibi pulmonary n ekstrapulmonary???????

    • ruzlam Says:

      salam anne,

      1. PTB Smear Positive = kahak pesakit mempunyai kuman tb
      2. PTB Smear Negative = kahak pesakit tidak mempunyai kuman tb tetapi ujian xray dada menunjukkan adanya tanda2 tb dan jg ujian mantoux test juga adalah positif.
      3. TB Ekstrapulmonary = TB yang menjangkiti organ pesakit selain dari paru spt tulang, buah pinggang dan perut. kahak pesakit adalah negatif.
      4. TB Pulmonary dan TB Ekstrapulmonary = gabungan antara tb paru – paru dan organ lain. kadangkala kahak pesakit ada yg negatif jg.

      tq.

  16. fieza83 Says:

    salam,

    suami saya hampir 2minggu dalam rawatan TB.masalah sekarang suami saya mengalami penat, demam, batuk, kurang selera makan dan pening.apa perlu saya lakukan?adakah ini kesan biasa daripada pengambilan ubatan TB?

    • ruzlam Says:

      Salam Fieza,

      Lain org lain juga kesan sampingan yang dialami oleh setiap pesakit tb. namun kesan sampingan yg suami anda hidapi itu memang ada yg pernah mengalaminya. Apapun saya selalu nasihatkan jika kesan sampingan itu bertambah teruk, anda dikehendaki membawa suami anda berjumpa dgn doktor untuk mengatasi masalah ini. terima kasih

  17. fieza83 Says:

    salam,
    adakah pesakit tb perlu dimasukkan ke wad?apakah rawatan yang diberikan?

    • ruzlam Says:

      Salam Fieza,

      Ditempat saya, pesakit tb akan dimasukkan ke wad sehingga atatus kahak mereka bertukar kepada negatif. Rawatan adalah ubatan tb spt Isoniazid,Rifampicin,Ethambutol,Pyrazinamide… tq

  18. rasya Says:

    slm..sy telah disahkn tibi lymphnodes kerna trdapat bengkak pd leher..sebelm disahkn..sy telh mnjalani plbagai test d hkl..mula2 test darah,xray..sumenyer negtf..lps2 sy d arahkn utk FNAC test..bile dtanya doc kats ke arah tb..mntouk test sy +ve..kahak -ve..sy telh mkn ubt hmpir 2bln d mana sy dberi ubt akurit dan pyridoxine…pd awal mkn ubt sy x rs ape2..tp dlm 2mggu neh..sy rs skt dada dan belakng..dada sy rs berat spt dhempap..kaki dan tgn kiri sy rase kebas..apabila sy bgtaw doc..doc kt normal..tp kesktan yg sy rase menyebabkn sy rase x selesa dan terganggu aktiviti harian..sy telah merujuk doc d husm dan hkl ttg hal ini tp sakit ini msh x hlg..ujian ECG telh dibuat sebyk 2x dan ddapati jntung sy ok..doc hnya beri ubt tahan sakit serta ubat kalsium..pd pendapt encik..apakh yg prlu sy lakukn?adakh sakit yg sy alami ini ada kaitan dengan ubat tibi?

    • ruzlam Says:

      Salam Cik Rasya,

      Setiap orang memang lain kesan sampingan yang dihidapi dan bagi kes spt ini sekiranya ujian dilakukan dan keputusan menunjukkan kesan sampingan yg di alami tidak mengganggu fungsi organ2 pesakit, selalunya ubatan TB akan diteruskan dan ada ubat yg akan diberikan untuk menghilangakn kesan sampingan terbabit… pendapat saya anda kena teruskan makan ubat tb tersebut… cuba tanya doktor anda jika dapat menukar ubatan tb anda kpd regim yang lama…. iaitu ubat isoniazid,ethmbutol,rifampicin dan pyrazinamide… namun bg regim lama ini, jumlah ubat yg anda kena makan sehari adalah banyak… tp perlu di ingat ubat lama jg mempunyai kesan sampingan dan mungkin sama dgn kesan sampingan yg anda alami…. tq

  19. haridan Says:

    salam pada semua…
    saya ingin ceritakan pengalaman saya sebagai pesakit tibi. pada ogos 2010 sya terkena jangkitan tibi..sya sudah batuk lebih dari 3 bulan..sungguh perit..mkn ubat batuk pn langsung xberkesan.pernah batuk dan terkeluar darah sekali.bile cek hosp kerajaan iaitu xray n kahak selama 3 hari..saya disahkan terkena jangkitan tibi..saya diberikan 12 biji ubat setiap hari utk dimakan selama 2 bulan..6biji sehari untuk 4 bulan seterusnya. dn perlu rawatan ubat selama 6bulan..tetapi masuk saja bulan ketiga saya sudah jarang2 mkn n stop sb saya sangkakan sudah baik..tp selang setahun ogos 2011, saya start batuk2 balik..selama 3bulan..cek balik rupanya sya dijangkiti tibi balik..sya sgt2 mnyesal kerana tidak patuh arahan doktor..sb saya tahu betapa peritnya batuk terlalu lama ditambah dengan sakit dada dn takut jankitkan pada org lain. sekarang sya sgt2 consistant mkn ubat…alhamdulillah sudah masuk bulan kelima…batuk dn sengsara saya sudah beransur hilang…pada pesakit2 lain..jangan berhenti makan ubat…walaupun anda berasa penat untuk menelan ubat setiap hari…kerana virus tibi ni susah nk hilang..n akan datang balik…semoga anda semua tabah mengharungi penyakit ini….

    • ruzlam Says:

      Sam Haridan,

      Terima kasih sebeb sudi memberi tahu pengalaman anda yg sebenarnya sangat – sangat berguna dan penting untuk diketahui oleh semua orang. Ingat la tuan – tuan dan puan – puan sekalian bahawa Penyakit TB tidak boleh dipandang remeh dan ubatan TB jg kena dimakan sehingga lengkap… yg amat saya khuatiri adalah jika ubatan tb tidak lengkap dimakan, penyakit TB akan menjadi rentan atau kebal dgn ubatan TB biasa dan anda terpaksa memakan ubatan TB yang sangat mahal harganya… so sila ambil kesedaran tentang ini… terima kasih lg sekali kepada Saudara haridan atas perkongsian beliau… semoga anda cepat sembuh…. tq

  20. nadrah Says:

    salam tuan…saya ingin minta pendapat tuan dlm hal saya ni..saya pesakit tibi..sudah menjalani rawatan ubat selama 5 bulan. masalahnya sekarang saya disahkan mengandung awl pagi tadi…kandungan saya baru 5minggu..adakah saya harus gugurkan kandungan ini atau pun berhenti makan ubat tibi..? dan adakah anak yg saya kandung ini kemungkinan cacat…?tolongla bagi pendapat untuk saya..mungkin tuan pernah handle kes mcm ini..kerana saya sgt tertekan…terima kasih

    • ruzlam Says:

      Salam Nadrah,

      Dalam kes mcm ni tidak payah tertekan kerana anda boleh berbincang dgn doktor anda tentang benda ni. Tidak pernah ada kes smpi kena gugurkan bayi ini… doktor pun akan faham ttg masalah mcm ni. saya pernah handle kes mcm ni dan selalunya pesakit akan disuruh berhenti mkn ubat TB sehingga pesakit melahirkan anak dan selepas itu baru mkn semula ubatan TB tersebut. Apa yg penting bincang dulu dgn doktor anda dan tentukan kaedah rawatan TB yg sepatutnya anda jalani nanti. Jangan tertekan ok…. tq…

      • izaman Says:

        sy baru2 nie telah khlgn suami sbb dia disahkan positif tibi.,,skrg sy mengndung ank arwah suami.,,,adakah sy bolh kena tibi?sblm arwah meninggl dia ada mkn ubt tibi selama 2 bln je lps tue dia pun pergi buat selama2nya.,,,sblm dia meninggl dia batuk berdarah.,,,adakah ank sy bbolh di jgkit tibi?

  21. ruzlam Says:

    Salam Izaman,

    Sesiapa saja boleh terkena penyakit TB terutamanya saudara terdekat pesakit TB… perihal anak anda boleh terkena TB atau tak jawapanya adalah tak jika anak anda masih dlm kandungan lg…

  22. yana Says:

    salam.. Saya da jalani rawatan tibi lebih kurang 4bulan,jika sehari saya terlupa makan ubat,,bahaya ke..

    • ruzlam Says:

      Salam yana,

      tiada masalah kalau tertinggal sehari… teruskan saja mkn ubat ok dan disiplinlah dlm makan ubat tb ni… tq

  23. rasya Says:

    slm..sy nk tnya..kalo sy x mkn ubt tb selma 5ari then sy cntinue smla..adakh akn memberi kesn smpign?cz sy blk kg trgesa2 dan lupe mengmbil bekaln ubt tb..adakh sy blh menyambung mkn ubt spt biasa?harap dpt mmbntu…

    • ruzlam Says:

      Salam Rasya,

      Anda mesti sambung semula memakan ubat TIBI walaupun dah 5 hari x makan. tiada masalah. terima kasih sebab bertanya. http://ruzlamunittrust.wordpress.com

      ________________________________

      • rasya Says:

        slm..tq ats info tp sy msh lom mkn ubt ag..ay rsau if de kesn len..memg ok ek cz dh miss ubt 5ari?sy tkt sy kna mulakn semula ngan ubt akurit4 cz selps 2bln sy dh dtukar ubt rifampicin..

      • ruzlam Says:

        Salam…

        Kena makan jg ubat tb tu… kesan sampingan kalau x mkn ubat adalah ….. faham2 saja ok…. so walau pun miss kena mkn ubat tb dan ini adalah wajib jika mahu nyawa selamat… ok…. tq http://ruzlamunittrust.wordpress.com

        ________________________________

      • rasya Says:

        slm..sy msh lom mkn ubt cz nk kpstian ttg soaln sy drp en ruzlam..bkn ape..setahu sy ubt tb x blh miss even sehari..tu psl sy x berani nk mkn ag..hrp dpt membntu..

      • ruzlam Says:

        Salam Rasya,

        walaupun dah miss ubat sehari….atau 3 hari atau 5 hari… still kena makan ubat jg takut2 nnt kuman tb menjadi kebal dgn ubat tb ni… bila kuman tb dah kebal dgn ubat tb, ada ssh untuk sembuh semula…. tq http://ruzlamunittrust.wordpress.com

        ________________________________

      • rasya Says:

        so..sy terskan dgn ubt rifampicin je la ek?

      • ruzlam Says:

        Salam Rasya, kenapa hanya mkn rifampicin? skrg rawatan anda dalam fasa apa? semua ubat yg kena bg sebelum ini anda wajib makan… jika anda tidak syg nyawa… terpulang… tp jgn kata sy tak nasihat ok…. tq

        http://ruzlamunittrust.wordpress.com

      • rasya Says:

        mksd sy..sy trskan ngan rifampicin bkn akurit4 la kn?yg len pun sy akn mkn gak iaitu isoniazid n pyridoxine..cma sy keliru cz sy dh brhenti lbh kurg 10hari..sy tkt kna mulakn semula ngan akurit4..sy dlm fasa smbungan..bntu sy en ruzlam..sy bkn x nk dgr nsht cma sy tkt slh langkah..cz sy dh miss 10hari..org ckp ubt tb if miss sehari kena mulakn semula dr awl..tu psl sy nk kepstian en ruzlam..tq

      • ruzlam Says:

        Salam Rasya,

        Sebelum awak terberhenti makan ubat TB, ubat apa yg awak mkn? mksd saya adakah AKURIT atau ubat tb lama? tp nasihat saya awak kena teruskan makan ubat tersebut… unit tb ada kriteria jg… mksdnya jika pesakit miss ubat tidak sampai 2 bulan, rawatan akan diteruskan jg cuma jika pesakit x mkn ubat lebih 2 bulan, ini mmg kena start semula…. jika ubat fasa sambungan awak adalah AKURIT sebelum ni, mksdnya sambungla dgn AKURIT jg tak perlu nak ubah2… tp kalau nak jg awak kena jumpa doktor yg rawat awak dan minta untuk ditukar ubat… awak skrg ni mkn ubat tb ka atau x? tq http://ruzlamunittrust.wordpress.com

        ________________________________

      • rasya Says:

        slm en ruzlam..sy memg mkn ubt tb..2bln prtama akurit n pyrodixine..slps 2bln doc tkr rifampicin,pyrodixine n isoniazid..sbb sy dh miss 10hari..tu psl sy nk cnfrm ngan en ruzlam either sy terskn rifampicin or sy kna mula semula ngan akurit..tlg bntu sy n harp mndapt jwpn yg trbaik..tq

      • ruzlam Says:

        Salam Rasya,

        Jawapan riingkas saya… teruskan sahaja dgn Rifampicin, Isoniazide dan Pyridoxine… tidak perlu ulang semula… tq… harap berpuas hati…. http://ruzlamunittrust.wordpress.com

        ________________________________

      • rasya Says:

        terima ksh kerna melyn segl prtnyaan sy..sy akn terskn mkn ubt setelh mndpt jwpn drp en ruzlam..tq

  24. dira Says:

    betul tu kenapa mkn rifampicin je..kne mkn sekali dgn yg lain..kalau x, x berkesan…tp dok sya mg mrh betul jika sya tertinggal berhari2…nnti virus tu kebal..ni berdasarkan pengalaman saya yg dh kene kali kedua akibat xmnk ubat waktu kene 1st time dulu..mg mnyesal….better awk habiskan jgk ubat tu walaupun saya tau mg penat nk telan dlm tempoh 6 bln ni ;P

  25. hana Says:

    slm..sy ingin bertanya apakah komplikasi jika seseorang itu makan ubat untuk penyakit tuberkulosis jika dia telah negatif penyakit itu??
    suami sy disah kan menghidap penyakit tuberkulosis setelah mengalami batuk selama lebih 2 minggu.tetapi apa yang menimbulkan ketidakpuasan hati saya adalah apabila spesimen sputum suami sy hanya diambil sebanyak dua kali dan tiada ujian x-ray dilakukan.dan doktor telah mengarah kan dia ke hospital setiap hari untuk mengambil ubat sebanyak 12biji sekali makan.effect ubat tersebut setiap kali selepas suami sy makan dia menjadi lemah dan tidak mampu melakukan sebarang kerja.hanya terbaring di katil.sy telah mencadang kan suami sy pergi melakukan check up di hospital pakar.kemudian hospital tersebut telah mengambil sebanyak 5 kali specimen sputum suami sy..bila result keluar menunjuk kan negatif tuberkulosis.kemudian doktor mengarah kan suami lakukan x ray.x ray nya juga menunjuk kan semuanya normal.tiada sebarang keabnormalan.jadi suami telah pergi merujuk ke hospital yang menyediakan ubat untuknya untuk stop kan pengambilan ubat tetapi tidak dibenarkan.doktor tetap mengarah kan suami sy mengambil ubat sehingga 6 bulan..suami sy baru mengambil ubat tersebut selama 3minggu..sy harap en. dpt memberi pandangan terhadap masalah ini.

    • ruzlam Says:

      Salam Ihana,

      Kes ini amat rumit untuk saya bagi pendapat kerana ianya melibatkan keputusan doktor2 pakar yang mana mereka ini lebih banyak tahu mengenai TB berbanding saya. Apa yang saya boleh katakan disini adalah kemungkinan kuman tb suami puan itu sebenarnya telah lemah dan menjadi tidak berjangkit lagi kerana suami puan telah mengambil ubat tb selama 3 minggu dan oleh itu apabila suami puan membuat pemeriksaan sputum dihospital pakar, maka keputusannya adalah negatif. Kerana ini juga, suami puan tidak boleh berhenti macam tu saja dari memakan ubat tb kerana doktor takut kuman tb yang lemah tu pula boleh menjadi kebal kepada ubat tb td kerana suami puan telah berhenti makan ubat tb. so ini boleh membahayakan puan dan suami puan. harap anda faham dan diucapkan terima kasih kerana bertanya.

  26. Lia Says:

    Salam..apakah kesan makan ubat tibi selepas habis rawatan selama 6 bulan?adakah boleh mengandung?sebelum nie saya tibi paru berkuman..ubat tibi nie sgt kuat..adakah ia akan mendtgkan kesan untuk masa depan?

    • ruzlam Says:

      Salam Lia,

      Selalunya selepas rawatan tb lengkap dalam tempoh 6 bulan, pesakit tidak mengalami apa2 kesan sampingan pun. Selepas rawatan tb anda tamat, ando boleh mengandung jg. Kesan untuk akan datang ? apa maksud anda? terima kasih.

  27. nazaini Says:

    Salam…sy sdg hamil 36mgu n doc mengesahkn bhw sy tlh menghidap paru2 berair.ujian tlh d jlnkn namun semuanya negatif.sy jf x mempunyai kahak cuma ujian mantoux test menunjukkn positif..doc sdg kuarantin sy dan memberikan sejenis antibiotik cefuroxime axetil n tro tibi pleural..apaka yg perlu sy lakukan…

    • ruzlam Says:

      Salam Nazaini,

      Apa yang saya boleh katakan disini ialah ikut sahaja cadangan rawatan yg diberikan oleh doktor anda. Anda sebenarnya boleh dikira sebagai kes istimewa kerana anda sedang mengandung dan oleh itu saya yakin doktor anda telah menimbang rawatan sesuai untuk anda dan kandungan anda. tq

      • nazaini Says:

        Salam…sy ingin memohon pnjlsan tuan.slps seminggu bersalin doc mgarahkn sy utk buat xray n scan.hasil dr xray mnunjukkn sy jg ada pnemotrax n scan mnunjukkn air d paru2 sy tlh bertukar mmbntuk bubble.
        1.knp air trsebut berubah.
        2. Sblm dmasukkn ke hosp sy x batuk tp skrg sy batuk?knp?
        3.doc pkr memberitahu bhw seandainy sy tibinkeadaan sy semakin teruk kerana x mengambil sebrg antibiotik..
        4.sy risau akan menjangkiti anak2 sy seandainy tibi sbb sehingga kini sy masi menunggu laporan biopsy…

      • ruzlam Says:

        salam nazaini,

        1. kes mcm ni saya x brp pasti knp air berubah kpd bubble tp diagnosis PNEUMOTHORAX bermaksud paru2 anda terdapat udara di lapisan paru2 anda

        2. anda batuk mungkin sbb pneumothorax

        3. jika TB mmg wajib makan ubatan TB untuk merawatnya kalau tak ianya akan memudaratkan anda dan keluarga

        4. kalau boleh asingkan sementara anda dgn anak anda sehingga laporan biopsy keluar… ok

  28. ayu Says:

    Salam.. saya telah hamil 35 minggu.. sy mengalami batuk2 hmpir 1 bulan.. sejak bebrapa hari ini apabila saya batuk saya rasa sakit disebelah kanan perut. sy pergi membuat pemeriksaan doktor, dan hasil ujian xray terdapat kuman.. doktor cakap takut saya kene tibi.. dan saya baru nak buat ujian kahak.. minggu hadapan.. Saya sebenarnya risau, andai ujian itu positif adakah boleh merbahayakan baby dalam kandungan saya. saya rasa tertekan bila diberitahu perkara ini..saya takut bayi dalam perut saya ini dijangkiti kuman… minta doc bagi keterangan..

    • ruzlam Says:

      salam Ayu,

      Sebenarnya adalah lg bahaya jika itu adalah TB tp tidak dpt dikesan awal… jadi jika anda positif TB tak perlu risau kerana rawatan tetap ada untuk merawat penyakit TB walaupun anda sedang mengandung.tq

  29. riz Says:

    Salam…Pada bulan November 2011 bapa saya tiba-tiba jatuh sakit. Kami sekeluarga telah menasihatinya agar membuat rawatan di hospital. Namun beliau enggan pada masa itu. Beliau lebih suka rawatan tradisional dan klinik swasta sahaja. Berat badan menurun daripada 86kg menjadi 66kg sekarang, kerap demam, batuk berpanjangan dengan kahak yang banyak siang malam walaupun pada masa tidur..tetapi masih boleh berjalan dan melakukan aktiviti ringan walaupun cepat penat.(syukur beliau tidak sampai tahap batuk berdarah).
    Akhirnya pada bulan September 2012, beliau akhirnya mahu dirawat di hospital kerajaan dan disahkan terkena jangkitan tibi paru-paru dan diabetis (bacaan 12.6) selepas hampir 11 bulan terbiar selepas ujian 3x kali kahak dan x-ray paru-paru.
    Sekarang beliau telah memakan ubat tibi daripada doktor (11 biji),dan ubat kencing manis.
    Soalan saya ;
    1. sekarang hampir 3 minggu beliau memakan ubat, tetapi batuk beliau masih agak kerap cuma tidak seperti sebelum ini. berapa bulankah batuk beliau semakin berkurang ?
    2. berapa bulankah agaknya berat badan beliau boleh bertambah / kelihatan sihat semula?
    3. beliau masih bekerja sekarang tetapi cepat demam apabila terkena angin sejuk/air-cond.adakah berkaitan dengan penyakit tibi ?
    4. boleh tak beliau memakan ubat/makanan tambahan daripada syarikat MLM seperti Gamat Emas / Habatus Sauda / Minyak Zaitun pada waktu malam?
    5. saya lihat di sini kebanyakannya memberitahu bahawa 12 biji pi diambil setiap hari. tetapi bapa saya hanya 11 biji saja.

    Boleh tuan terangkan mengapa ?

    Terima kasih atas penjelasan saudara untuk mengurangkan kerisauan saya terhadap bapa yang saya sayangi. Semoga Allah memberkatinya….

    • riz Says:

      oh…maaf memang 12 biji🙂 …..abaikan soalan 5 ….terima kasih dan saya berharap tuan dapat menjelaskannya… terima kasih.

    • ruzlam Says:

      Salam Riz,

      1. soalan ini jawapannya bergantung dgn keadaan imunisasi badan pesakit kerana ada pesakit selepas 1 minggu mkn ubat, batuk mereka hilang…
      2. berat badan pesakit akan bertambah sedikit demi sedikit kerana ubatan TB ada disertakan dgn vitamin B complex yg berfungsi utk menaikkan selera makan pesakit dan seterusnya mingkatkan berat badan mereka.
      3. saya rasa tiada kaitan dgn TB…
      4. boleh saja makan manan tambahan cuma pastikan makanan tambahan itu telah disahkan selamat utk dimakan.
      5. sebenarnya ini bergantung dgn jumlah dos rawatan TB yg diberikan doktor…

      tq…

      • riz Says:

        terima kasih atas jawapannya…
        Alhamdulillah selepas 2 minggu keadaan beliau ada perubahan…cuma masih batuk2…

  30. riz Says:

    Maksud saya setelah hampir 4 minggu…cuma batuk masih ada..

  31. riz Says:

    salam….boleh tak saya tau buah-buahan apa yang tak sesuai dimakan untuk penghidap TB dan Kencing Manis ?
    Apabila ayah saya makan tembikai, honey dew, dan pisang…dia akan kerap batuk. begitu juga dengan makanan pedas.

  32. Azza Says:

    As’kum. sy nak tanye berkenaan abg sy. abg sy ada kelenjar pada leher kiri, demam berpanjangan, sesekali demam menggigil, and badan lesu dan dlm masa 3weeks je, badan dah susut sgt, adakah ini sympoms kelenjar tibi ? and perlukah buat operation ? and apa makanan yang perlu pantang ?

    • ruzlam Says:

      Salam Azza,

      Dalam kes mcm ni adalah baik abang anda membuat pemeriksaan suntikan mantoux test bg mengenalpasti sama ada beliau menghidap Tb atau x… mungkin jg abang anda perlu menjalani pemeriksaan kahak dan darah…. tidak perlu buat operation dan makanan tiada pantang …. tq

  33. suami mithali Says:

    Assalamualaikum…ingin bertanya…SESUAIKAH WANITA MENGANDUNG MENJALANI MANTOUX TEST????…AKAN AD EFFECT X PADA BAYi DALAM KANDUNGAN….

    • ruzlam Says:

      Salam,

      Tiada kesan sampingan jg yg berlaku namun seharusnya tak payah buat dulu. Sbb ibu mengandung ni sensitif dgn ubatan ni. tq

  34. Roi_jai Says:

    salam..saya ingin bertanya adakah merokok akan menyebabkan seseorang peskit TB tidak akan sembuh walaupun makan ubat seperti yang disarankan..makaseh..

    • ruzlam Says:

      Salam Roi,

      YA sudah semestinya sbb ianya akan menambhkan lg kerosakkan paru2 anda. Sbb rokok buatkan imun badan anda lemah dr org nermal. tq

  35. hana Says:

    salam..saya nak tanya..sy batuk berterusan selama 1bulan..sy dh jumpa dktr n buat ujian darah,sputum,CXR..semuanye adalah -ve..tp result utk mantoux test adalah 19..sy diberitahu +ve..tp sy bebas dr TB..tp sy msih risau krn lps tu semakin ramai yg batuk2 di opis sy..soalan sy..

    1-adakah sy mmg xde TIBI?
    2-knp ujian mantoux test sy +ve sedangkan ujian2 lain -ve?
    3-adakah sy msih boleh menjangkiti org lain?
    4-adakah krn sy staff hospital,mantoux test sy +ve?

    harap tuan dpt hilangkan kekusutan sy..tq

    • ruzlam Says:

      Salam hana,

      1. ini anda boleh buat pemeriksaan lanjut di hospital swasta sbb selalunya alatan mereka lagi canggih dan senang2 penyakit TB dikesan mereka.
      2. Kerana terdapat kuman TB dlm badan anda cuma mungkin x aktif
      3. Ikut cerita anda di ats, anda tidak menjangkiti org lain berdasarkan pemeriksaan yg anda telah buat.
      4. Ya itu adalah kemungkinan yg tinggi.

      TQ.

  36. H Says:

    As’kum. sy nak tanye.sy ada kelenjar pada peha kiri, demam berpanjangan, x selera makan,sesekali demam menggigil, and badan lesu dan dlm masa 2weeks , badan dah susut sgt, adakah ini sympoms kelenjar tibi ? sudah lakukan pembedahan.perlukah lakukan montoux test lg?

  37. suhana Says:

    Assalamualikum wbt.

    Doktor telah mengesahkan saya dijangkiti tb kelenjar & dah start ubat pada 26 Oktober lepas. 2 mggu makan ubat saya rasa semakin baik. namun sejak kebelakangan ini saya rasa demam malam, lemah2 badan & sukar tidur, bisa2 tulang kembali semula (semua simptom itu telah saya alami sebelum saya dapat tahu saya dijangkiti tb) Bengkak dileher juga tidak susut malah seakan semakin besar. Tangan kiri saya juga tidak boleh diangkat tinggi & lama (jika hendak mengikat rambut) kerana terasa sakit. Adakah ini kesan sampingan ubatan yg saya makan? Lagi satu saya ingin bertanya jika adakah pesakit tb kelenjar boleh diberi cuti sakit yang lama memandangkan keadaan kesihatan yang tidak menentu.

    Harap En. Ruzlam dapat memberikan pandangan berhubung kes saya ini.

    terima kasih.

    • ruzlam Says:

      Salam Suhana,

      1. Saya tak pasti kenapa anda mengalami simptom2 spt itu mungkin adalah kerana cara pengambilan ubat yg x betul, kekuatan dos ubat tak betul, mungkin anda ada tertinggal mkn ubat TB… apa pun benda ni kena bw kpd doktor anda… mungkin doktor anda akan membuat perbincangan dgn pakar perubatan ttg cara nak selesaikan kes anda.

      2. MC boleh lah anda minta dgn doktor … cuma selalunya yg berjangkit akan mendapat cuti lama.tq

  38. far Says:

    salam saya nak tanya saya mengalami batuk tetapi mcm putus putus kejap baik batuk lagi..tetapi saya kerap berpelu pada waktu malam saya juga merupa pesakit gastrik..sy telah menjalani ujian xray tetapi negetif dan ujian kahak juga telah dilakukan 3 kali tetap negetif tapi ujian kahak bukan dibuat waktu pagi ianya dilakukan tengahari..saya risau kalau saya telah dijangkiti tb kerana saya mempunyai seorang anak berusia 2 TAHUN adakah nsuntikan bcg yg di berikan dapat menghalang dia dari jangkitan tersebut

    • ruzlam Says:

      Salam,

      mmg selalu perkara mcm ni terjadi apabila kita membuat pemeriksaan di hospital kerajaan. tp kalau tak puas hati anda boleh membuat pemeriksaan dihospital swasta sbb alatan mereka selalunya lg canggih dr hospital kerajaan dan selalunya kalau tiada TB maka mmg tiada la TB tp kalau ada maka adalah TB.

      Suntikan BCg mmg dapat memberikan perlindungan TB kpd kanak2 tetapi lebih kpd TB Meningitis. So kalau boleh hadkan pergaulan anda dgn anak jika terkena penyakit TB. tq

  39. nor Says:

    as salam.saya disahkan mengidap tibi kelenjar dan telah memulakan rawatan pada akhir oct 12 di hospital swasta.pd 10 hari pertama saya mengambil ubat tiada apa yg berlaku.bdn sy mampu menerima ubat tersebut.namun pd hari ke 11 bdn saya mula lemah, sakit seperti darah x bergerak.kepala pun sakit sangat.doktor menukarkan ubat saya kpd yg lain dan alhamdulilah ok sampai sekarang.
    sejak semalam saya bertukar rawatan dgn hospital kerajaan.doktor menyarankan saya mengambil ubat tibi yg saya x bole terima (rimcure).hasilnya saya sedang menahan sakit kaki dan tangan yg teramat sgt.apa patut saya buat.saya x mungkin begini selalu.mcm mana nk kerja.patut ke saya bg tau doktot ubah ubat saya seperti biasa.

    • ruzlam Says:

      Salam Nor,

      Untuk masalah awak ni, mmg wajib la anda minta tukar ubatan TB dgn doktor terbabit. Beritahu masalah anda. Mmg ada pesakit yg tidak sesuai dgn ubatn TB tertentu so tiada msalah untuk minta tukar. Kalau nak minta seklai MC ok. TQ.

  40. lisa Says:

    salam,
    saya ingin bertanya, adakah terdapat kes tibi untuk bayi di bawah usia 1 tahun?dan bolehkan ujian mantoux dijalankan untuk mereka?

    • ruzlam Says:

      Salam,

      Mmg terdapat kes TB dibawah umur 1 tahun cuma jumlahnya sangat jarang. Tempat saya pun tidak pernah terjadi. unian mantoux boleh jg dibuat ke atas anak2 yg masih kecil. Tq.

  41. syahrul Says:

    Saya nk tanye… adakah seorang pesakit tibi dibenarkan untuk mengambil suplement untuk menambah tenaga seperti product dari gnc?

  42. she_liv Says:

    Salam,
    Di sini saya ingin berkongsi dan meminta pendapat Dr.pada 2010 suami saya mengalami batuk yg kira bukan batuk biasa sb batuk tsebut x sembuh walaupun bermacam jenis ubat batuk di ambil.saya kemudiannya mengesyorkan suami utk melalui ujian tibi.setelah kahak di ambil,keputusan adalah negatif.x-ray pula doktor ckp 95% tibi tp x dpt nak di pastikan jd doktor x memberikan apa2 ubat.dlm tempoh selepas itu suami saya selalu jg batuk cuma batuk yg sekejap ada sekejap x ada jadi kami x pandang serius mslh tersebut.pada penghujung tahun 2010 suami saya mengalami masalah pd telinga pula.kami ke klinik swasta utk pemeriksaan dan doktor mengatakan terdapat sedikit cecair dlm telinga yg mungkin disebabkan oleh batuk..apabila batuk terlalu kuat cecair dr dalam akan termasuk ke saluran telinga dan terkumpul di dlm telinga.doktor kemudiannya mberikan antibiotik dan ubat titis telinga utk seminggu.namun keadaan kerja yg sering outstation menyebabkan suami saya x hadir review seperti yg ditetapkan.setelah 2 minggu terlepas dr tarikh review doktor menyarankan utk berjumpa dgn pakar telinga.suami saya menangguhkan lagi sehingga lah merasakan tahap pendengarannya seakan kurang.kami ke pakar ENT pada awal tahun ini dan doktor mengesahkan telinga suami saya tekena jangkitan namun x dpt dipastikan sama ada jangkitan biasa atau x.dlm tempoh ini suami masi batuk2 dan berat badan juga mmg dah turun sblm tu.telinga suami kemudiannya di flush utk di bersihkan dan di berikan ubat titis.pada minggu kedua,suami di kehendaki pergi review semula dan ujian pendengaran telah jatuh teruk.doktor kemudiannya meyarankan utk menjalani ujian tibi berikutan susuk badan yg susut dan batuk.2 minggu lepas suami saya menghantar contoh kahak 3 hari berturut-turut,ujian x-ray dan mantoux test.keputusan keluar dan semuanya positif suami saya mengidap tibi dan serta merta di arahkan utk mengambil ubat setiap hari di klinik selama 2 minggu..soalan saya,adakah terdapat perbezaan jenis ubat tibi yg di ambil sb dr yg saya lihat suami saya di beri 3 jenis ubat sahaja (2biji berwarna merah pink dan sebiji berwarna putih yg kecil berbentuk bulat)..hari ini adalah hari ke 3 mengambil ubat..petang kelmarin suami mengadu leher sebelah kanan sakit,dan ketika batuk semalam mengadu dada juga sakit.pd pendapat doktor adakah masalah telinga suami ada kaitan dengan tibi??berapa lama masa di ambil utk batuk berhenti setelah mula mengambil ubat tibi?ya sangat bersimpati dgn keadaan suami yg skrg hilang pendengaran dan disahkansa pula mengidap tibi.kami masih meneruskan clinic ENT juga.harap doktor dpt memberikan pandangan.
    Terima kasih…

    • ruzlam Says:

      salam she_liv,

      pertama sekali saya bukan doktor tetapi penolong pegawai perubatan. ole itu saya akan bg pendapat dr sudut pandangan PPP sahaja. saya tidak rasa bahwa penyakit telinga suami anda ada kaitan dgn tb sbb sebelum ada masalah telinga suami anda telah menunjukkan tanda2 tb.

      suami anda mengadu sakit dada semasa batuk menunjukkan paru2 suami anda sudah diserang kuman tb kemungkinan tahap teruk… batuk hanya berhenti apabila kuman tb berjaya dimatikan oleh ubatan tb yg diambil….

      jika nama ubat tb yg suami anda mkn adalah akurit maka mmg itulah ubat tb sekarang…

  43. siti Says:

    boleh ambil ubat lainkah selain ubat tibi..seperti penadol,ubat tahan sakit or ubat batuk untuk meredakan kesakitan?Sbb dh masuk 4 hari makan ubat tibi ni,badan terasa gatal dan tekak sakit..hrp mdpt pandangan dr tuan.tq

    • ruzlam Says:

      salam siti,

      tiada masalah tetapi jangan serentak diambil bersama ubat tb… tggu sejam selepas mkn ubat tb baru mkn ubat yg lain…

  44. ninaa Says:

    salam nak tanya emak sya dsahkn pnyakit tibi…
    adakh pnyakit tibi ni dr prmkanan yg dmknnya..krna emak saya suka mkn kpg..
    apakh yg perlu emak sya buat untk mgelakkn kuman.?

    • ruzlam Says:

      salam ninaa,

      jangkitan tb berlaku krn pesakit tersedut udara yg dibebaskan oleh pembawa kuman tb dan tiada kena mengena dgn makanan… pastikan mak anda tidak bergaul dgn org ramai…

  45. Ida Says:

    Salam…ayah saya telah disahkan mengidap penyakit Tibi.pada pertengahan JAnuari lalu ayah saya telah dimasukkan ke wad di Institut Perubatan Respiratori. Setelah seminggu berada di wad doktor membenarkan ayah saya pulang ke rumah dan membekalkan ubat untuk dimakan.Apabila berada di rumah keadan ayah saya semakin teruk. Selera makannya berkurangan, cepat penat demam yg berpanjangan. Berbeza keadaanya semasa di wad dahulu. Sekarang hendak berjalan pun ayah saya tidak larat.Pada mulanya kami sekeluarga berpendapat mungkin bagi minggu pertama dan kedua sahaja keadaannya sebegitu tetapi ini telah hampir dua bulan.Pertanyaan saya adakan kesan tersebut adalah biasa bagi pesakit yg sedang mengambil ubat TB ini?

  46. john Says:

    Salam,saya penghidap tibi paru paru,sy jg bekerja,just nk tnya,cuti 1bulan ke 2bulan tu,boleh kira cuti mc ke atau,cuti tanpa gaji?
    Sbap apa yg saya tahu,cuti tu akan diberi oleh doktor kan,?tetapi doktor yg merawat sya,tak bg pun cuti tu..kedua,tlg syorkan makanan tambahan bg saya,ketiga,walaupun sya sdg mengambil ubat tibi,sya masih merokok dalm 3 batang sehari,ingin sgt nk berhenti.

    • ruzlam Says:

      salam john,

      1. selalunya kat cni doktor akan bg cuti sakit selama 2 mggu atau sebulan.. anda bole minta mc dgn doktor yg rawat anda.
      2. mana2 mkanan tambahan ok saja yg penting disahkan selmat ole KKM
      3. ssh nak bantu anda pasal berhenti merokok tp terdapat klinik berhneti merokok di setiap fasiliti kesihatan

  47. Aween Says:

    Salam, ibu saya disahkan mengidap tibi paru-paru dan sudah memulakan rawatan iaitu dgn mkn ubat pada hujung bulan februari 2013. Pada 2 minggu pertama rawatan kesan ubat tidak terlalu ketara dan ibu saya sudah kurang batuk dan boleh tido malam. Tetapi selepas menukar jadual makan (atas nasihat nurse), ibu saya muntah2 dan pening dgn teruk dan telah pengsan akibat pening dan lemah badan..bagaimanakah jadual makan yang sebenarnya adakah perlu tunggu perut kosong selama 4 jam dan mkn ubat kemudian tunggu lagi 2 jam slps mkn ubat baru dibenarkan mkn nasi atau roti..mohon pendapat en. Ruzlam..terima kasih..

    • ruzlam Says:

      salam aween,

      perlu sy ingatkan bahawa setiap pesakit lain pe el mkn ubatnya so selalunya pesakit kami dcni kami nasihatkan ambil dulu makanan selepaas 30 jam hgga 45 minit maka barulah mkn ubat tb.

  48. Siti Alyza Says:

    Salam doktor. Adik saya disahkan tibi lebih kurang 8 bulan yg lepas. Dia ditahan dan dikuarantin tetapi kami telah membawanya keluar dr hospital kerana adik saya akan menghadapi SPM. Dia dibekalkan dengan berbungkus bungkus ubat. Malangnya adik saya tidak mengikut rutin yg diarahkan doktor dan sekarang doktor mengesahkan kuman tibinya telah merebak ke otak. Sekarang dia ditahan hampir 2 bulan di hospital. Masalahnya sekarang kenapa adik saya mengalami rabun mata serta menggigil tangan setiap hari disamping sakit kepala dan muntah setiap hari. Adakah adik saya alah pada ubat yg diberi atau adakah ada jenis ubat tibi yg lain yg boleh diberi pada adik saya. Jawapan drp doktor amatlah saya hargai. Terima kasih.

  49. Syahida Says:

    Salam…en. ruzlam..saya nk tanya kalau mantoux test reading dia 10mm apa keputusannya? -ve@+ve? Sb saya baru saja sembuh dr batuk2 sebulan lebih..itupn dgn hanya pengambilan ubat batuk.
    3minggu kemudian saya rasa sakit dada sebelah kiri bila tarik nafas, lepas nafas atau bersin..tp xde pula tanda swperti hilang selera, demam atau letih mcm pesakit tb..yg membuatkan saya risau ada pelajar d sekolah saya baru meninggal akibat tibi..

    • ruzlam Says:

      salam syahida,

      keptusan tu adalah borderline tp selalunya yg betul ada jangkitan tb bacaanya lebih 15mm… dah pernah check kahak ke?

  50. yatie Says:

    Salam…
    Saya telah disahkan penghidap tb tulang. Doktor telah memberi ubat Akurit-4 dan Pyridoxine untuk saya makan. Saya mempunyai anak yang berusia 4 bulan dan masih menyusu badan. Bolehkah saya menyusukan anak saya? Adakah ubat ini selamat untuk anak saya? Adakah tb tulang ini boleh berjangkit kepada anak dan family saya?

    • ruzlam Says:

      salam yatie,

      sebaiknya jangan beri susu badan utk anda namun ini bole minta pandangan dr…. pasal bole berjangkit pula, keluarga anda kena menjalani saringan tb terlebih dahulu.

  51. che yah Says:

    Assalammualaikum….
    sy salah sorang pesakit tibi kelenjar…. sy memulakan rawatan pada august tahun 2012… awalnya saya mengambil ubat setiap hari… selama 3 bulan… selepas itu bengkak pada leher mula surut… selepas dari itu doc suruh saya makan ubat 3 kali seminggu… selama 4 bulan….tetapi baru masuk minggu ke 3 saya dapati bengkak kembali besar…doc telah tukar kembali rutin makan ubat kepada harian…saya sempat makan kembali ubat harian dalam sebulan lebih je… lepas tu sebulan saya tinggal ubat tu… sebab saya rasa frust..hilang kayakinan diri..cepat marah..stress dan berat badan naik mendadak….hingga lah nurse call dah marah saya x makan ubat… bila time checkup.. doc suruh saya sambung berapa hari yang saya tinggal sehingga lah pakar datang… tapi baru hari ni saya perasan.tempat bengkak yg lama dah mengecil.. tapii bila saya pegang bahagian bawah telinga ..saya dapati mcm ada benjolan baru pula…. mcm mana yea cik ruzlam? adakah kelenjar tu berjangkit pd tempat lain?

    *pada kawan2 saya nasihat kan teruskan makan ubat jgn skip… walaupun rasa tension/stress dan lain2 teruskan…

    • ruzlam Says:

      salam che yah,

      makan ubat tb tak bole berhenti kerana dibimbangi bole menyebabkan kuman tb kebal dan ini akan menyebabkan anda terpaksa membeli ubat baru yg mahal yg akan menimbulkan kesan sampingan yg lagi kuat… sama ada ianya berjangkit ke tpt lain itu sy tak pasti tp jika anda makan ubat tb maka penyakit tb kompom akan sembuh dan itu mmg pasti.

  52. ariey Says:

    assalamualaikum..saya ingin bertanya ..saya seorang student ..saya x tahu dan keliru dgn gejala yang saya alami..harap2 pihak tuan dapat berikan penjelasan ..dah lebih dari dua bulan saya mengalami batuk hilang sekejap tap jadi balik , sakit dada sehingga ke lengan, sukar untuk tidur malam sebab sesak nafas, pening n 2-3 kali pitam , menggigil , demam terutamanya pada waktu malam .. sudah pergi ke klinik dan pelbagai ubat yang telah di berikan ..termasuk pelbagai jenis ubat batuk ,antibiotik dan tab .co – amoxiclav 625mg .. dan apabila saya makan ubat yang di berikan saya rasa sakit yang berdenyut2 di bahagian dada sy lg2 semasa berbaring atau tidur dan sakit perut.. jd melalui gejala ini .. apakah sebenarnya yang terjadi pada diri saya..adakah ianya terjadi hanya kerana saya terlalu letih atau disebabkan oleh tekanan atau di sebabkan oleh perkara yang lain..

    • ruzlam Says:

      salam ariey,

      kalau gejala mcm ni ditambah lg dgn ubat antibiotik yg tidak menyelesaikan masalah kesihtan anda maka saya nasihatkan anda supaya menjalani pemeriksaan tb untuk kepastian sama ada anda mengidap tb atau tak.

  53. Farah Fazalynna Says:

    Assalammuslaikum..sy menghidap tb kelenjar..sy sedang mengambil ubat anti tb dan sy dapati kulit sy jg gatal2 n menjadi sedikit gelap dan kering n bdn mudah letih dan lesu. Sy ingin bertanye bole x sy menggambil supliment sperti vit c plus colegen seperti yg terdapat di pasaran.sy takut utk mengambil sebarang supliment tambahan coz takut ia akan memberi kesan terhadap pengambilan ubat tb dan buah pinggang

  54. sue86 Says:

    Salam, sy baru shj disahkan mendpt penyakit tb. Terkilan dan malu jg tp sy redha dgn ujian-NYA. Hari ni baru hari kedua mkn ubt. Batuk sy dah bekurangan, alhamdulillah. Soalan sy, nenek sy jg br mendapat penyakit tibi, tp tibi tulang. Ada kemungkinan kah sy mdpt penyakit ini dari beliau?

    • ruzlam Says:

      salam sue86,

      kemungkinan tetap ada untuk semua org kerana kita sentiasa bergaul dgn ramai org tidak kira yg dikenal atau tak dimana kita tak mengetahu status kesihatan mereka.

  55. :( ?? Says:

    salam..
    saya pernah menghidap penyakit TB pd thn 2006 dan pulih sepenuhnya setalah mengambil ubat-ubatan yang disyorkan oleh doktor selama 6 bulan..menurut doktor yg pernah merawat saya, ubat yang saya ambil tersebut akan memberi kesan sampingan jangka pendek dan panjang…tapi saya hanya ingat satu je kesan jangka panjang ubat tb tu..kulit akan mudah menjadi gelap jika terkena matahari😦

    soalan saya
    1. adakah kesan jangka panjang lain seperti terasa sakit pada bahagian tulang dada / paru-paru?
    2. adakah saya berpotensi untuk menghidap semula penyakit tb sekiranya pemakanan saya tidak teratur?
    3. berat badan saya tidak pernah melebihi 40kg (tinggi 5 kaki 2 inci) setelah sembuh drpd penyakit ini..malah selera makan tidak begitu baik.
    4. saya juga mempunyai masalah sukar tidur.

    apakah persolan saya di atas merupakan kesan drpd ubatan yang pernah saya ambil itu..yg memusykilkan saya adalah jawapan doktor bahawa saya ok dan tidak sakit setiap kali ke hospital…saya hanya diberi vit c, b complex dan ubat penahan sakit dan ubatan trsbt tidak memberi apa2 perbuhan terhadap masalah yg saya hadapi skrg…TQ

    • ruzlam Says:

      salam…

      1.seingat saya tiada kesan utk jangka masa pjg
      2. anda bole terkena semula penyakit tb jika bergaul dgn org2 yang kemungkinan adalah pengidap tb spt org tsbt batuk2 dll
      3. sebelum sakit berat badan anda brp kilo?
      4. pesakit saya tidak pernah mengadu sukar tidur walaupun setealh tamat rawatan tb.

  56. Mag Says:

    Salam, saya adalah salah seorang bekas pesakit tibi paru2 pada awal tahun 2011…setelah menjalani rawatan tb selama 6 bulan saya disahkan sihat..namun pada awal tahun 2013 ni saya mengalami demam ringan, selsema dan batuk biasa tpi kahak ade sedikit darah…adakah penyakit tibi menyerang semula???trima kasih

    • ruzlam Says:

      salam mag…

      masalah jangkitan semula tb hanya bole diperiksa semula melalui sampel kahak selama 3 berturut – turut dan disertai dgn x-ray… selepas itu baru la kita bole tau apa penyakit kita sebenarnya…. kena dtg semula ke tempat anda mengambil rawatan dulu…

  57. mimi Says:

    Salam ruzlam. Terima kasih atas blog ini. Suami saya baru disahkan tibi hari ini setelah batuk berdarah selama lebih kurang 5 hari. Sekarang dia ditahan di wad IPR HKL. Soalan saya, adakah saya dan anak saya (berumur 1 tahun 10 bulan) perlu menjalani ujian mengesan tibi? Apakah risiko kami dijangkiti walaupun dia hanya baru batuk dalam masa 2 minggu? Adakah kami perlu menjalani ujian ataupun tak perlu kerana setakat ini kami berdua kelihatan sihat. Adakah jangkitan tibi mengambil masa yang lama untuk dilihat simptom jangkitannya? Thanks in advance.

    • ruzlam Says:

      salam mimi,

      untuk pengetahuan sebenarnya anda dan keluarga adalah wajib utk menjalani pemeriksaan tb … risiko untuk dijangkiti adalah tinggi tp bergantung dgn hasil pemeriksaan anda dan keluarga anda nnt…walaupun anda dan keluarga sihat tetapi anda masih wajib menjalani pemeriksaan tb… terdapat corak jangkitan kepada ahli keluarga pesakit tb dimana selepas 5 tahun maka ahli keluarga akan dijangkiti tb… ini adalah hasil pemerhatian di tempat kami namun ianya hanyalah teori dan belum ada pengesahan…

  58. chyien Says:

    salam…. saya dah 5 bulan mendapat rawatan tibi..dan bulan depan adalah bulan terakhir saya mendapat rawatan.. tetapi, saya dimaklumkan bahawa saya hamil 6 minggu pd minggu lepas.. Soalan saya, apakah risiko pada janin dalam kandungan kerana saya msih makan ubat tibi setiap hari.. berapa peratuskah saya akan mengalami keguguran dan sekiranya kandungan saya tidak gugur adakah 100% bayi yg bakal lahir kelak tidak sempurna sifat.. harap anda dapat menjawab,saya takut dan dalam dilema sekarang… bila pergi hospital pandangan sinis berikan..,

    • ruzlam Says:

      salam chiyen,

      oleh kerana tempoh kehamilan anda masi pada 3 bulan pertama, maka adalah mustahak untuk bertanya dengan doktor ttg keadaan anda ini… walaupun mcm tu terdapat jg kes dimana pesakit yg hamil masih meneruskan pengambilan ubat tb cuma itu bergantung kepada budi bicara doktor anda… tidak pernah lagi berlaku keguguran berlaku atau janin cacat terjadi walaupun pernah makan ubat tb. tq

  59. adlina Says:

    salam,
    sy nk bertanya,sy kne mkn ubat tibi akurit dlm tmpoh 3 bln,tp pd bulan ke 3,pd 88 hari sy tukar ubt baru boleh x sy sambung akurit pd hari ke 89 sampai 90?..sbb nurse kt ctu tersilap bg..

  60. haidi01 Says:

    Salam tn.

    Sekadar brtnya, sy telah mnjalani pmeriksaan kahak d wad tb dan kputusan akan dpt dlm isnin depan. Prtanyaan sy, sekiranya sy disahkan positif tb adakah anak2 sy trpaksa mnjalani kaedah rwtn yg sama sprti org dewasa, tpksa mkn ubat yg byk untuk tmpoh yg lama. Ksian plak kat anak2. Anak sy yg sulung umur 2 tahun dan yg adik umur masuk 5 bulan. Trima kasih.

    • ruzlam Says:

      as salam,

      anak2 anda hanya kena buat ujian saringan tb… kalau negatif x payah makn ubat tb… kalau positif baru kena mkn ubat tb. tq

  61. nini Says:

    sy br disahkan tb paru2..da 9 hr mkn ubt.ade x ape2 suplement yg dpt membantu merawat penyakit ni dsmping memkn ubat doktor?blhkah sy bermain dgn anak, bg ank mkn, tdo spt biase dgn memakai mask..hrp dpt membantu..t.kasih.

    • ruzlam Says:

      salam…

      suplemen tu banyak jenis yg boleh anda ambil terpulang dgn anda tp pastikan yg disahkan KKM… pasal pergaulan dgn anak2 anda kena hadkan sehingga kahak anda negatif…

  62. Nurul Badariah Says:

    Salam..saya mngalami batuk lbih krg 2 minggu..hnya wktu trtntu..tgh mlm dlm 15 minit sy batuk2 tidak brkahak…kalau brkahak pun sikit saja…sy dah jalani ujian x ray…tiada asma…doc ckp ok…tp batuk still on off..rasa gatal2 bhgian tekak…apa yg perlu sy lakukan?

    • ruzlam Says:

      as salam…

      tiada cara lain hanya kena menjalani ujian kahak selama 3 hari berturut2…. ini adalah ujian yg penting dlm mengesan tb

  63. nini Says:

    Kebykn yg sy bc..dorg mkn ubt tb 12 biji tp sy mkn 10 biji. Berat bdn 50 kg.

    • ruzlam Says:

      as salam…

      itu terpulang dgn dos yg ditetapkan doktor… skrg kalau makn ubat baru hanya mkn 5 biji jer…

  64. alang Says:

    Assalam.. tuan
    Saya baru mnjalani medical checkup di sbuah hospital swasta.slepas lihat xray,doktor mnta buat ujian montoux. Selepas 3 ari, m.a ukur 15mm dan ckp positif. Saya nk taw had dlm ukuran mm tu cmne. Tq

    • ruzlam Says:

      Salam Alang,

      Kalau ukuran 15mm tu memang positif… namun belum tentu ada penyakit tb… yang akan menentukan sama ada anda ada penyakit tb adalah ujian kahak dan x ray… minimum ukuran normal adalah dibawah 10mm..

  65. farah Says:

    salam..saya farah..umur 24 tahun..saya telah disahkn menghidap pnyakit tibi kelenjar sejak umur saya 12 tahun. tahun lepas saya telah disahkan yg pnyakit tibi kelenjar dah sembuh. saya rasa sgt2 happy dan rasa akhirnya saya bebas dari pnyakit yg dh lama saya hidapi. tapi baru2 ni saya rasakan seperti ada kelenjar baru yg tumbuh di bahagian bwh kepala. kelenjar tu tak da rasa sakit. dan bila dipegang ia akan bergerak2. saya tiada tanda2 seperti demam atau brpeluh mlm, kurang selera mkn, berat bdn menurun sperti pesakit tibi. saya sgt risau sekarang. adakah saya masih lagi mghidap tibi kelenjar ni? adakah ia berpotensi untuk kuman tibi ini aktif semula?saya sedih sgt2..harap dapat bantu saya..terima kasih..

  66. mami a Says:

    salam tuan
    sy telah dimasukkan ke hspital swasta pd 17/5 dan keluar pd 21/5.. punca sy dimasukkan ke hspital adlh jgkitan kuman di sinus area yg mnyebabkan muka su sblh kiri bwh mata membengkak.. doc yg mrawat sy menahan sy slama 3 hari bg mnjalani rawatan antibiotik.. pd hari ke3, doc mngesan ade kelenjar bengkak di bawah dagu dan di pangkal leher kiri dan kanan.. doc tsbt mnyarankn agr sy melalui procedurw operation membuang kelenjar tsebut utk dihntr ke lab dan dianalisis..
    sy mnjalani operation tsebut membuang kelenjar bwh dagu dan pangkal leher kiri.. slps 2 hari, sy dibenarkn pulang dan appointmnt sterusnya pd 31/5 utk mngetahui kputusan lab..
    sy mnjalani khidupan spt biasa shingga pd 31/5, doc mnerima result test klenjar tsebut dan tkejut apabila result tsebut mnyatakn sy +ve tibi..
    doc tsebut terus refer sy ke hsptal krajaan bg rawatan susulan..
    yg sy muskil, doc tsebut xmberitahu sy ape punca tibi sy, jenis ape & ape2 bkaitan tibi.. doc hnya bgtau swuh pegi klinik ksihatan tdkt scpt mhkin dan jauhkan diri dr kwarga anak2 suami dn org ramai.. sy buntu.. sy tkwjut.. sy sedih.. ape yg perlu sy lakukan tuan?😦

    • mami a Says:

      utk pngetahuan tuan, sy mmg xde simpton yg tsebut di atas utk pesakit tibi. tiada bati bpanjangan.. cume bdn ssh naik.. mkn mmg byk.. sy btol2 buntu………

    • ruzlam Says:

      as salam,

      Pendapat saya anda adalah mengidapi tb kelenjar… rawatan selama 1 tahun… tb kelenjar ni sebenarnya tidak berjangkit namun keluarga anda yg selalu melawat anda WAJIB menjalani pemeriksaan saringan tb dklinik kesihatan terdekat… punca anda terkena tb ada banyak benda yg boleh menjadi punca tp mungkin anda terdedah dgn org yg ada tb dan seterusnya kuman tb itu dapat dikesan oleh antibodi anda dikelenjar anda td dan seterusnya kelenjar anda bengkak dan bernanah…. jangan risau apa yg penting anda makan ubat tb tanpa ingkar rawatan….

      • mami a Says:

        sy telah mnjalani rawatan tb slama 2 1/2 bln.. skrg su disahkn mngndung pula… ade ape2 efek ke pd baby?

  67. yanie Says:

    assalam

    sy nak tanya…kalau mantoux test reading dia 18mm apa keputusannya? -ve@+ve?tak mengelembung tp membengkak…sbb tahun 2009 sy pernah d jangkiti TB dan mendapat rawatan sepenuh nya…sekarang sy mengalami bengkak/bonjol d leher…x-ray result, sample kahak ok..simptom2 TB langsung tiada…yg memusykilkan sy adakah sy akan terkena jangkitan lagi?

    • ruzlam Says:

      salam…

      18 mm mmg positif tu… mungkin anda mmg terkena penyakit tb lagi… namun utk kepastian hanya doktor yg merawat anda lebih tahu…

  68. Waswas Says:

    Salam Encik. Apakah jenis ujian yang boleh dilakukan untuk mengesan penyakit TB kanak2 berusia 3 tahun ?

    • ruzlam Says:

      salam…

      jika doktor mengesyaki kanak2 tsbt mmg ada tb dan perlu buat ujian tb… mungkin mereka akan membuat lavaj gaster(perut)… utk ambil sampel bg ujian tb…

  69. nds Says:

    salam..saya nk tya..sy pun dlm rawatan tibi..da msuk 3 bln..tp bile xray aritu..yg putih2 kat xray tu cm xde perubahan..bnda tu mmg xkn hilang ke?or suppose kne hilang..?cz bile check kahak da xde da..ubt still mkn lg ni..cz sy pernah tya doc. .ada doc yg kta..warna putih kat xray tu xkn hilang. dia akn tgl jd scar..tp ada lak doc lain kta..suppose kne hilang..so cm confuse lak yg mna satu..saya kne ni msa tgh pregnt..n xtau dpt dr mna..dpt detect msa tu pun sbb sy dmm 4ari thn btuk 9ari..sy xde btuk kahak bdrh pun msa tu..jz btuk skjp je..thn hilang..thn ble check2 dirg kta sy ada tibi.sbb treatmnt ni..saya terbsalin awl..bb premature..bb smpt hidup 3ari je..thn pass away..sbb xckup bln..

    • ruzlam Says:

      As salam…

      Sy ucapkan takziah atas kehilangan anda… utk yg putih2 kat xray tu atau lesi dlm bahasa melayu memang tak kan hilang mcm tu sj kerana akan ianya menjadi parut namun selalunya kalau pesakit tb sembuh lesi tadi akan hilang secara perlahan – lahan…

      • nds Says:

        tq..sorry..nk tya lg..sy da follow treatmnt dr bln 3 until now..tiap2 ari sy mkn ubat..xpernah ttgl..tetiba mlm semlm kerongkong sy cm xselesa..so sy bdeham tuk kuar kn kahak..skali yg kuar kahak berdarah..pdhal sy xde batuk pun langsung..n ubat pun sy mkn ontime..bole jd ke bnda tu still ada lg?knp bole kahak bdarah sdgkn sy mkn ubt xpernah tgl?

  70. akma Says:

    salam,,nak tanya..
    saya ada seorg kwn pregnant 7bln dah..nak tnya jika da lepas bersalin baby tu adakh akan diasingkan juga maksud saya isolation???hurmm…
    dan adkh baby tu jugak ada treatment?? harapkan penjelasan dri pihak tuan..

    • ruzlam Says:

      as salam…

      baby tu kena sahkan dulu sama ada sihat atau tidak, jika tidak sihat dan disahkan tb baru akan dirawat…. baby akan di isolate dr ibunya terutama jika ibu adalah pesakit tb smear positif (berjangkit) namun itu bergantung kpd keputusan doktor…

  71. eiyman Says:

    assalam..
    saya nak bertanya,saya mengalami sedikit bengkak pada leher..
    saya risau,saya juga ad kahak tetapi tidak mengalami batuk..
    mungkin ke saya dijangkiti tibi?
    saya seorang student lepasan nursing, mugkin ke kalau saya mengidap tibi saya tidak akan dipanggil untuk posting?
    terima kasih tuan..

  72. adelia Says:

    salam,

    sy nk btanya.. anak saya setahun tepat, ada kelenjar di leher, n hasil lab doc sah kan tibi..saya sangat terkejut, sdgkn sy n suami tiada pnyakit itu n ibu bapa saya mahupun blh mrtua sy.. sy sedih ank sy kecil lg.. cmne dgn tumbesaran die.. adakah tibi ini berjangkit dgn org sekeliling? n bagaimana pula selepas setahun rawatan n perubatan ada kah sakit ini akn myerang kmbali atau pulih sepenuhnye? n apa efect pada anak sy? sy x sempt btnye mcm2 pada doc tu. sbb terlalu tkejut n menggigil dgn pyakit tersebut.. minta pandangan..

    terima kasih

  73. alang Says:

    Tq.. sy bru blik dr gh. Doc ckp tiada tnda dlm xray. Tggal ujian kahak sj. Cuma sy xbatuk atau trun brat bdan. Kena tggu kputusan pakar

    • ruzlam Says:

      As salam…

      sebaiknya tggu keputusan kahak dan juga pendapat pakar terlebih dahulu…

      • alang Says:

        Adakah ujian kahak tu ujian yg terakhir dlm mnentukan tb?

      • ruzlam Says:

        as salam…

        banyak lagi ujian utk menentukan tb namun selalunya doktor akan menggunakan keputusan ujian kahak utk mentukan sama ada anda terkena penyakit tb positif atau tak… jika keputusan kahak anda negatif tp doktor merasakan anda seperti mempunyai tanda tb, maka doktor akan mengarahkan anda menjalani pemeriksaan lain berdasarkan diagnosis sementara doktor terbabit..

  74. alang Says:

    Terima kasih.. coz sy dah buat ct scene di klinik swasta. Tp kputusan yg diberi brcanggah dgn gh.. sb tu kena buat ujian kahak. Skarang sy jd keliru…

  75. nini Says:

    Salam..
    Sy nak bertanya..harap dpt membantu..
    pada 10/5/2013 sy telah disahkan tibi..pada 10/7/2013 telah genap 2 bulan sy mengambil ubat untuk fasa intensif..genap 2 bulan sy telah menjalani ujian kahak..dan xray..pd xray nmpk perubahan..dn ujian kahak sy telah negatif. adakah penyakit sy bole berjangkit walaupun da negatif pada ujian kahak?..kalau tidak memakai mask bolehkah?selamatkah?..doktor telah memberikan ubat untuk fasa sambungan iaitu isoniazid 300mg, rifampicin 600mg dan pyridoxine 10mg..tp sy disuruh memakan ubat tersebut setiap hari..bukannya 2, 3 kali seminggu..ini membuatkan sy keliru..sbb sblm ni ade doc yg ckp pd sy slps 2 bln seminggu hnya mkn ubat 2, 3 semggu..hrp tuan dpt membantu..
    terima kasih.

    • nds Says:

      saya da 6 bulan da mkn ubt..tiap2 ari mkn..xbole tertinggal pun sdikit..dr apa yg saya tau..klau tertinggal je mkn ubt..kne mula balik semula..then stahu saya..if da start mkn ubt..iye da xkn bjangkit ngn org..tmbh lg awk da mkn 2bln..2bln yg pertama..ubt dia lain..slps 2 bln tu..dia bg ubt lain plak..ada la dos2 ubt yg dia kurgkn..smthing mcm tu la..tu berdasarkn pgalaman saya la..

  76. yanie Says:

    assalam..
    sy nak tanya…berapa lama jangka masa bonjolan d leher akan hilang/surut..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: